Kõik algas hirsipudrust

Hommik, kui saad magada poole kümneni, oleks õigupoolest väärt lipu vardasse tõmbamist. Millalgi käis vist Väikevend, kuid suunasin ta sokke jalga tõmbama ja venna jurde minema. (Lõvipoiss võiks sama hästi meil Lõopoisi nime kanda, kui ta pole ka alati kõige varasem, on temaga hommikuses krapsakuses raske võistleda.)

Kui ma siis lõpuks pool kümme ärkasin – lipu ülestõmbamiseks muidugi liiga hilja – ja putru keetma suundusin, avastasin, et kõiki pudruhelbeid on vaid paki põhjas. Kuivainekapi sügavustest leidsin ühe segase uitmõtte ajel ostetud hirsipaki.

Hirsiputru ma lasteaias vihkasin (kodus meil seda ei tehtud.)

Ka Kõrrekesel ja Lõvipoisil olid umbes sarnased mälestused.

Aga ehk on mu maitsmismeel vahepeal arenenud, pakkus optimistlikult Lõvipoiss.

Pealegi on hirss maailam üks vanimaid teravilju, seda on kasvatatud juba üle kümne tuhande aasta, lisasin mina.

Kõrreke luges pakilt, mida kõike kasulikku hirsis leidub.

Väikevend ei öelnud midagi.

Keetsin pudru veega, pärast panin natuke kohvikoort.

Väikevend sõi kõigist isukamalt. (Tavaliselt ta üldse putrusid ei armasta!) Minu meelest polnud samuti väga viga (mul oli nina ka kinni, nii et seda iseloomulikku lõhna ma eriti ei tundnud.) Ka Kõrreke sõi oma taldriku tühjaks. Ainult Lõvipoisi maitsmismeel polnud eriti arenenud.

***

Lõunaks sõime kanasuppi. Kanasupi juures on kõige tähtam loorber. Muidu ei tule õige maitset. Mina teen veel nii, et panen kooritud ja pestud porgandid kogu täiega puljongisse ja pärast tükeldan. Sibulad keedan samuti puljongis tervetena ja pärast võtan välja.

Lastel on kanasupile ainult üks nõudmine – nahka ei tohi olla. Supp maitses hästi. (Nahka polnud.)

Pärast lugesin Sinuhet. Mul on see vanem, Aaviku tõlge. Paksud romaanid on üliväga sügise teema. Eriti, kui saab voodis, kohvi rüübates lugeda.

***

Õhtul tegime Lõvipoisiga õunakooki. Väga hea tuli. Söödi nii kiiresti ära, et piltigi ei jõudnud teha. (Kook oli küll ette nähtud kaheksale, aga ju need kaheksa peaksid siis eriliselt närvad koogisööjad olema…) Retsepti leidsin nami-namist. Ainult graham-jahu kasutasin, nii et tuli selline tumedam ja muredam. Aeda jäi veel palju õunu, kõiki vist koogiks ei küpseta.

Siis jätsime Väikevenna õega filmi vaatama. Läksime pudeleid viima – Väikevenna sünnipäevakalja omad on äädikakärbeste tõmbekeskus – ja suuremale vennale uut kuupiletit ostma.

Lisaks kuupiletile ostsin ka /…/, /…/, /…./ jne. (Kusjuures, ma eile peale tööd käisin poes, et nädalavahetusel enam midagi poleks tarvis.) Sellest toidust, mis ma koju tassin, peaksid söönuks saama seitsekümmend seitse kotermanni, kui meenutada võrdlust oma lapsepõlve lugemislemmikute hulgast. Kuigi jah, kui nüüd meenutama hakata, kasutas seda võrdlust mitte enam esimeses nooruses üla-memm. (Kuigi seose boonuseks võiks olla tõsiasi, et ta kirjutas salaja luuletusi ja oli üldse väga terane naisterahvas.)

“Mina, vaene naine, pean hommikust õhtuni rügama ja keetma ja lappima ja pesema…”

“… ja toiduretsepte kirjutama,” lisasin mina.

“Jah, muidugi, ja toiduretsepte pean ma ka veel kirjutama!” ütles ta.

Lõvipoiss ostis  oma isiklike rahade eest võileivagrilli.

8 thoughts on “Kõik algas hirsipudrust

  1. epp ütles:

    Me võime läbi tulla ja ülearused õunad minema viia! Sellist teenust pakume.

  2. epp ütles:

    Oh, missa nüüd, piiritust tänutundest piisab täiesti! Meil on sel aastal mõlema vanaema pool iga puu otsas maksimaalselt kaks õuna. Nii et üle kahe õunakoogi ei mängi omadest varudest kuidagi välja, ja ühe neist tegin ma täna juba ära.

  3. iibis ütles:

    Sa võid helistada homse või ülehomse suhtes. (Siis võite järgmine päev kohe kasvõi kolm õunakooki teha.)

  4. luize ütles:

    Minul on hirsipuder üks lemmik. Kõrvuti tatrapudruga. Mmmmmm…

  5. sesamy ütles:

    Mul on sellest raamatust mõned luuletused siiamaani peas 🙂

  6. notsu ütles:

    Räägitakse, et hirsipuder tuleb parem, kui hirss enne läbi pesta, eriti hea, kui kuuma veega.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s